Duševní sebepéče

06.03.2018 15:49

Protože byl úplněk a spoustu lidí pociťuje nervozitu, úzkost či trpí nespavostí, shrnu tu pár věcí.

Za prvé - nenechte se druhými definovat. Seberte jim možnost říkat za Vás, jací jste. Když řeknou, že jste dobří, upnete se na to a budete vyhledávat vztahy s lidmi jen proto, abyste nadále vyplňovali vnitřní díru, deficit hodnoty, aby Vám říkali, že jste dobří. Když řeknou, že jste špatní, budete se trápit a zbytečně se to uloží jako břímě ve Vás. Úzkost a nervozita se prohloubí. Proto přijměte myšlenku a pocit, že jste to VY, kdo ví, jací uvnitř jste v daném okamžiku (už to zmiňuji poněkolikáté - nenechte se přepisovat), víte, jaký je váš vnitřní svět a jak fungujete, když jste-nejste ve vlastním středu.

Zvykněte si přijmout sebeocenění v rámci duševní péče o sebe. Myslím si o sobě, že jsem skvělá bytost, co chce vidět ten svět lepší, než je? ANO, myslím. A i to tak cítím a nikdo mi to nevymluví.

Vezmu si na sebe růžovou barvu, protože chci vidět ten svět lepší, než je? No, barvu si brát ani nepotřebuji, ale kolikrát MUSÍM ten svět vidět lepší, než je, nic jiného mi nezbývá, pokud nechci upadnout do depresí z toho, co vidím. A nevezmu si na sebe hnědou barvu (dlouho ji nevydržím, protože ne-že by mi chyběla pokora, ale ona ta barva stahuje do deprese a já k ní mám sklony), raději dám přednost pak světle zelené, oranžové, meruňkové, bílé, černé, červené, modré...no svět je v mnoha barvách!

Za druhé - jen poslouchejte vlastní pocity a tělo, podle toho zvolte jídelníček, barvy oblečení, i to může pomoct se vyladit. A po nervozitě může nastoupit uvolnění.

Za třetí - a to chci zdůraznit a zde je také další smysl tohoto článku - k odstranění stavů úzkosti a nervozity ve společnosti a mezilidských vztazích si potřebujete věnovat čas a najít sebepřijetí, také zpětnou mírnou a rozumnou vazbu od lidí okolo. Vždycky je potřeba součinnost okolí, protože úzkost a nervozita je dílem HROMADNÉHO POLE. A na rozpuštění toho nestačí jedinec sám o sobě. Cesta je to náročná, protože musíte nejprve sebe rozebrat, pak najít způsob, jako o sebe pečovat, na to také najít ty správné lidi, kteří jsou ochotni věnovat Vám tu mírnou a rozumnou zpětnou vazbu, aniž byste se museli před nimi stydět nebo cítit pocit viny z toho, že je tím otravujete či zatěžujete. Potřebujete si k těmto lidem dovolit projevovat DŮVĚRU. Najít ty lidi a vytřídit, vymezit sebe, abyste se nestali na druhou stranu závislými na hodnocení těch několika málo lidí, kteří se Vám snaží pomoct. Naučte se vzít si z jejich informací především to, co Vás posílí ale nesváže!

Hodně štěstí (i to je nezbytné) a spočinutí v pokoji.

 

Pak se Vám podaří to v uvolnění nechat jít (staré bloky, přesvědčení o vlastní méněcennosti atd...), uleví se všem.